Ta hand om din hunds tänder och tandkött

Ta hand om din hunds tänder och tandkött


Arkiverad under Hundvård

Lämna en kommentar


Rena tänder och tandkött är mycket viktiga för din hunds övergripande hälsa. Här är lite information om de vanligaste tandproblemen hos hundar och sätt att behandla dem.


Vanliga tandproblem


- Tandlossning


Det är mycket vanligt bland hundar att ha tandköttssjukdom. Vid två eller tre års ålder har många hundar antingen periodontit eller gingivit.


Det vanligaste tandproblemet för hundar är periodontit, även känd som periodontal sjukdom. Sjukdomen orsakas av olika faktorer: plack, matrester, cell slem och en blandning av bakterier. Detta resulterar i en film som kännetecknas av mjölkvit på hundens tänder såväl som tandköttet. När den här filmen kombineras med saliv blir placken som det orsakar tartar och mycket svårt att ta bort.


- Gingivit


Gingivit, även känd som tandköttssjukdom, händer när tuggummivävnad lider av inflammation. Utan behandling kan det leda till periodontit, tandlossning, benförlust och slutligen förlust av tänder.


- Tandfrakturer


Tandfrakturer uppstår när hundar tuggar hårda ämnen, såsom hårda stenar och kohovar. Frakturerna resulterar i infektion inuti den trasiga tanden, som är känd som endodontisk sjukdom.


Hur man förhindrar tandproblem


Din hund kan kämpa mot dessa tandproblem genom att ta bort plack innan det faktiskt utvecklas som tandsten. Hur man gör det? Det mest effektiva sättet är att borsta tänderna på din hund på ett mekaniskt sätt. Borstningen skulle minska mycket av bakterierna som finns i munnen, för att inte tala om att göra din hunds andedräkt luktar sötare. Gör det till en vana att borsta hundens tänder på en daglig basis.


Tandkräm. Det finns tandkräm produkter gjorda speciellt för hundar. Borsta ditt husdjurs tänder med hundtandkräm. Mänsklig tandkräm är speciellt utformad för människor att spotta pastan tvättar ut. Hundar kan inte göra det, så välj en hund tandkräm som är säker nog för hundar att svälja.


Tandborste. Att använda en tandborste i tänderna tar lite tid för hunden att vänja sig. Låt din hund vara bekant och vänja sig vid detta är genom att sätta lite vitlök salt, blanda saltet med vatten och doppa lösningen i en gammal tandborste. Håll den gamla borsten och låt ditt husdjur smaka och tugga det. Din hund kommer att börja inse att tugga en tandborste är och smakar bra. Gör det till en vana några gånger tills han känner sig bekväm att borsta med den.


Fingerborste. Du kan också använda en fingerborste istället för en tandborste. En fingerborste är ett bra alternativ, även om ingenting kan ersätta den goda ol ' tandborsten. Fingerborsten passar bara på ens fingertopp och kan låta dig borsta hundens tänder utan att hunden vet om det. Åtminstone nästan. Nackdelen med att få en fingerborste för att rengöra din hunds tänder är att dess borst är ganska stora för borsten att gå under gumlines marginal som effektivt jämfört med en vanlig tandborste.


Professionell rengöring. Om du inte vill göra rengöring själv, kan du ta din hund till en veterinär och har tänderna professionellt rengöras. En bra veterinär kommer att vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa din hunds rena tänder genom att bedöva din hund, skrapa uppbyggnaden av plack från hela gumline-områdena och polera tänderna för en glittrande finish.


Hemkontroll. Försök att göra det till en vanlig vana att kontrollera din hunds tänder för eventuella knäckta eller brutna tänder. Om du ser några problematiska tänder, kontrollera omedelbart med veterinären.


Hem säkerhet. Naturligtvis rengöring av hundens tänder betyder inte att du bör bortse från andra områden av oro. Tuffa ämnen, såsom ben, stenar, hård nylon eller ko hovar bör tas bort från områden där din hund kunde se. Köp din hund tuggleksaker som är säkrare som gummigjorda leksaker. Du kan också ge ben som är mjuka nog för din hund att tugga.


Munvatten. Det finns vissa produkter på marknaden som handlar mycket bra för att hjälpa till att döda bakterierna i din hunds mun och kan faktiskt hjälpa till att läka skadade tuggummivävnader. Glöm inte att fråga din veterinär om de bästa produkterna på marknaden.


Tandproblem händer inte bara för människor. Hundar har också tandproblem också. Det är upp till ägarna om hur man hjälper sina husdjurshundar att övervinna sina tandproblem.


Taggar videor: Hundvård, hund tandvård, hund hälsa

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires